Pokličite nas
082-017-494; 07 49 65 032
Pišite nam
info@iljaz.si
Ordinacijski čas
Delovni čas ordinacije
Kako do nas?
prikaži zemljevid

Toplejše vreme poveča nevarnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopiSlovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem.

Zaščita pred klopi
Človek dobi klopa, ko oplazi npr. grmovje in ga klop zazna s svojimi čutili. Na sprehodih in izletih v naravo se zato pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, škornji, ruta). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na oblačilih laže opazimo. Namažemo se z repelentom, katerega vonj odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo.
 
Odstranjevanje klopov iz kože
Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čimprej previdno odstranimo. Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot npr. gozdni delavci, lovci itd., ga priporočamo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Priporočljivo je, da se cepljenje opravi še pred aktivnostjo klopov, torej pred pričetkom toplejšega obdobja.  Drugi odmerek osnovnega cepljenja sledi prvemu po enem mesecu, tretji odmerek pa čez 5 oziroma 9 do 12 mesecev. V času, ko so klopi že aktivni, so lahko razmiki med prvim in drugim odmerkom krajši. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite. Kljub naraščajočemu številu porabljenih odmerkov cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu je v zadnjih letih delež cepljenih proti tej bolezni v Sloveniji še vedno zelo nizek.
CEPLJENJE PROTI KME (klopnemu meningoencefalitisu) OPRAVLJAMO TUDI V NAŠI AMBULANTI, PO PREDHODNEM NAROČILU PRI MEDICINSKI SESTRI. Cepljenje je samoplačniško, aplikacija ene doze znaša 35€.

Naj vas klop ne ustraši in ne prikrajša za užitke v naravi!

Vir: NIJZ, 2017« NAZAJ NA SEZNAM

Delovni čas Brežice

Ponedeljek: 7.00 - 13.00
Torek: 13.00 - 20.00
Sreda: 7.00 - 12.30
Četrtek: 12.00 - 17.45
Petek: 7.00 - 11.30
Delovni čas Bizeljsko

Podatki o podjetju

Naziv:Medicina Iljaž d.o.o.
Sedež:Bizeljska cesta 104
Telefon:082-017-494; 07 49 65 032
E-mail:info@iljaz.si
Davčna št.:SI 60910275
Matična št.: 6343538000